Селска мера скара общинари и земеделци
Селска мера скара общинари и земеделци / Sofia Photo Agency архив
Селска мера скара общинари и земеделци
38760
Селска мера скара общинари и земеделци
  • Селска мера скара общинари и земеделци

Декларация, защитаваща интересите на жителите на село Глава, е изпратена до представители на местната и държавна власт. Повод за нея е отдаването под наем на почти всички пасища и мери в селото на немска компания, която иска да ги залеси. Това съобщи пред медиите Мирослав Михайлов, председател на общинския съвет на БСП в Червен бряг.

По думите му с решение на Общинския съвет в Червен бряг през миналата година около 2 000 декара пасища и мери са отдадени под наем на фирмата "Лигнум", която ще ги ползва в продължение на 25 години. Това е извършено без предварително обсъждане и допитване до населението, подчерта той. По този начин според него не е отчетен интересът на жителите в селото, което създава изключително обществено недоволство. Оказва се, че хората няма къде да гледат животните си - биволи , крави, овце и други, поясни Михайлов.

Според него не е взет под внимание и факта, че са нарушени интересите на земеделските производители, ползващи пасищата под наем по проекти на европейските фндове. За да заявят недоволството си от решението на Общинския съвет жителите на селото са направили и подписка, в която са събарни около 450 подписа.

В декларацията е записано, че Общинския съвет на БСП подкрепя инвестиционните намерения на общината, но при изготвянето на предложения за отдаване под наем на мери и пасища- публична общинска собственост, администрацията трябва да отчита интересите на жителите на съответното населено място. Чрез декларацията се отправя призив към институциите на местната и държавната власт да предприемат мерки за намиране на решение, което да доведе до намаляване на общественото напрежение. "Да бъдат задоволени потребносите на жителите на селото и да се постигне консесунсус между заинтересованите страни", се посочва още в писмото, разпространето в медиите. Декларацията е изпратена на кмета на община Червен бряг Данаил Вълов, председателя на Общинския съвет в града и на областния управител Иван Новкиришки.

Депутатът Румен Петков пък изрази готовност да я представи на министъра на земеделието. Така според него ще се търси балансирано решение с участие и на държавен фонд "Земеделие", за да се защитят интересите на хората в селото.