СДС внесе жалба срещу ЦИК във Върховния административен съд
СДС внесе жалба срещу ЦИК във Върховния административен съд / снимка: Вероника Христова

Съюзът на демократичните сили е внесъл жалба във Върховния административен съд, в която се посочва, че ЦИК е нарушила грубо закона в случая с отмяната на регистрацията на коалиция "Заедно за община Плевен". Това информира председателят Мартин Димитров след проведеното днес в Плевен изнесено заседание на НИС на СДС. По думите му ЦИК изобщо не е имала право да разглежда жалбата срещу регистрацията на коалицията, тъй като тя била просрочена.

Председателят на СДС аргументира жалбата като посочи идентичен с плевенския случай, при който решението на ЦИК е коренно различно.

Каквато жалба е подадена в Плевен, такава е подадена и в Ловеч на една и съща дата - 30 август. В Ловеч ЦИК счита, че след като са минали трите дни за обжалване, тази жалба въобще няма да бъде гледана. В Плевен ЦИК не само гледа просрочената жалба, но отменя регистрацията на коалицията. Това е грубо нарушение на закона. Това са действия, за които трябва да се потърси отговорност. Това прави нищожни всички актове на ЦИК. Това е скандално, огромен политически гаф, зад който седят ГЕРБ и БСП, и никой друг, коментира Мартин Димитров.

Той посочи като пример за работата на ЦИК и втори подобен случай, за една и съща жалба с един и същи текст, подадени в Плевен и Белослав.

За случая в Белослав ЦИК казва, че няма проблем с коалицията, само трябва да се оправи съкращението ВМРО. При същата жалба в Плевен ЦИК спира регистрацията на коалицията. Така започва диктатурата и така се връща Тодор Живков в България. И ако ние сега като общество не реагираме остро, тежко ни и горко. Сега е Плевен и Монтана, утре потърпевши ще бъдат всички български граждани, бяха думите на Димитров.

Очакваме, ако има справедлив процес в България, въпреки че ГЕРБ сами са си написали, че няма обжалване по тези процедури, съдът поне да се произнесе по същество и да каже, че ЦИК е нарушила закона, посочи още председателят на СДС.

Кандидатът за президент Румен Христов настоя членовете на ЦИК, които са гласували решението за Плевен за недопускане на коалицията на Зеленогорски до тези избори, да си подадат час по-скоро оставката, защото те са изпълнили едно политическо решение. ТЪой изрази притеснение от факта, че същите тези членове ще броят и обработват резултатите от изборите.

Найден Зеленогорски допълни, че на 17 септември десните организират протест пред ЦИК в знак на възмущение за посегателството върху демокрацията в България.