СДС и БЗНС се присъединиха официално към Реформаторския блок
СДС и БЗНС се присъединиха официално към Реформаторския блок / dbg.bg

СДС и БЗНС официално се присъдиниха към Реформаторския блок. С това партиите в блока вече стават седем, заедно с основателките "Движение България на гражданите", "Демократи за силна България", "Синьо единство", "Народна партия Свобода и достойнство" и Зелените. Споразумението за присъединяване на двете партии беше подписано на 15 август по обяд.

"Днес е изключително важен ден, постигнахме широко съгласие и няма да спрем дотук. Идеята ни не е да съберем едни проценти и да влезем в парламента, нашата цел е първото място в следващото Народно събрание. Искаме да представим един нов политически проект, който да използва потенциала на гражданското общество и да гарантира едно честно управление", заяви Найден Зеленогорски от "Движение България на гражданите" при подписването на документа. Той беше категоричен обаче, че обединението на седемте партии все още не представлява предизборна коалиция и че разговори за листи не се водят.
"Всичко негативно остава в миналото. Търсим обединителни линии. Хубаво е да изграждаме мостове, а не да ги разрушаваме", коментира още Зеленогорски.

В текста е записано, че острото противопоставяне и личните нападки в предизборната кампания за изборите през май са довели до загубата на доверие и са отблъснали избиратели. Седемте партии се ангажират в бъдеще да не допускат подобно политическо поведение.
Обща е и оценката за провала на настоящото управление и срастването на държавата с мафията и олигархията. "Споделяме отношението и към неуспешното управление на ГЕРБ, отслабило държавните институции", се казва още в текста.

"Не приемам тезата, че привличането на много партии обезличава. Избирателите очакват да видят смиряване на българските политически лидери. Многото партии само вдясно очевидно са продукт на липсата на компромиси и на прекалено его. Искаме да докажем, че можем да правим компромиси", коментира председателя на ДСБ Радан Кънев.

Лидерът на "Синьо единство" Христо Панчугов коментира, че с този акт, СДС се връща там, където му е мястото и че се радва, че партията е приела протегнатата ръка на Реформаторския блок. По думите му е крайно време в България да се прекрати с практиката всичко в политиката да е лично, а не принципно.

Представителят на Народна партия "Свобода и достойнство" Веселин Пенев посочи, че Реформаторския блок също така работи и по изработването на конкретни политики, които ще бъдат представени през септември.

Борислав Сандов от Зелените пък, призова съмишлениците на седемте партии да се включат към протестите в пртък срещу прегласуването на актуализацията на бюджета.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви, че разговорите не са били лесни, но че в крайна сметка различнията са изгладени. "Нещата, които ни обединяват, са много по-важни от нещата, които ни разделят" заяви той.

Председателят на БЗНС Николай Ненчев коментира като чест за партията му присъединяването към блока и изтъкна, че общата цел и силната вяра в доброто дават голям потенциал на обединението.
От блока посочиха, че разговорите с други десни формации продължават.

Публикуваме пълния текст на спорезумението:

Днес, 15.08.103г.

ПП Съюз на демократичните сили (ПП СДС), ПП БЗНС и партиите от реформаторския блок - „Движение България на гражданите", ДСБ, „Синьо единство", „Народна партия Свобода и достойнство" и ПП „Зелените",

Като взехме предвид, че:

• Сме единни в подкрепата за протестите на българските граждани и искането за незабавна оставка на кабинета на Орешарски и нови избори;
• Споделяме отношението към неуспешното управление на ГЕРБ, отслабило държавните институции и опитите на ръководството на ГЕРБ за разделяне и отслабване на десния център и демократичното политическо пространство;
• Оценяваме допуснатите в отминалата предизборна кампания грешки и излишно противопоставяне между формациите в дясно-центристкото и демократично пространство;
• Констатираме, че се задълбочава тенденцията за срастване на държавата с мафията, а представените в 42 НС партии са неспособни да проведат политика за налагане на законност и нови правила в правосъдието, администрацията и регулаторните органи, обществените поръчки, монополите;
• Изразяваме тревогите си, че превземането на държавните институции от олигархията и провалът на днешното управление поставят под съмнение геополитическия избор на България и достиженията в областта на парламентарната демокрация, защитата на човешките права и пазарното стопанство;
• Отчитаме нуждата от ново поколение политически промени, а не просто смяна на парламентарното мнозинство и правителството;
Подписахме настоящото споразумение за присъединяване към Реформаторския блок, при следните условия:
• ПП СДС и ПП БЗНС приемат началата за обединение на Реформаторския блок и вече обявените му политически позиции
• ПП СДС и ПП БЗНС се задължават в тримесечен срок да осигурят одобрение на настоящото споразумение от компетентните по устава на партията органи.
• Партиите от Реформаторския блок се задължават в двумесечен срок да осигурят одобрение на това споразумение от компетентните по устава и всяка партия органи.
• Партиите, подписали настоящото споразумение, констатират, че острото противопоставяне и личните нападки в предизборната кампания са довели до загубата на довери и са отблъснали избиратели, като се ангажират в бъдеще да не допускат подобно политическо поведение.

Движение България на гражданите

Демократи за силна България

Зелените
Народна партия „Свобода и достойнство"
Синьо единство

Съюз на Демократичните Сили

Български земеделски народен съюз