Сдружение и училище правят в Ловеч занимателно училище
Сдружение и училище правят в Ловеч занимателно училище / svetlomira.anastasova

„Занимателно училище" е новият проект, който ловешкото сдружение „Знание" ще реализира в партньорство със СОУ „Панайот Пипков". Продължителността му е 12 месеца, финансирането със 75 хил. лв. е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

В дейностите по проекта ще бъдат обхванати 38 деца на възраст между 3 и 6 години, 70 ученици, 50 родители и 40 учители. Всички те са от селата Дойренци, Слатина, Лисец и Баховица и от кв. Дръстене в Ловеч. Планирани са срещи с възрастните, чиито деца са застрашени от отпадане от училище. За тях експерти ще изработят илюстрирано помагало за първокласници, което ще им бъде раздадено в навечерието на новата учебна година.

Интересна дейност е предвижданото занимателно училище на открито, в което в пет занимания ще бъдат обхванати общо 50 малчугани. Заниманията по интереси пък са в четири сфери - музика, танцово изкуство, театрално изкуство, традиция и фолклор. Във всяка група ще участват по 12 ученици. Те ще се проведат извън познатата за децата среда, вероятно някъде в Балкана. Накрая участниците ще имат и публична изява, за да покажат какво са научили.

Учителите пък ще преминат през две обучения - „Преподаване в мултикултурна среда (Учителят като модератор)" и уъркшоп „Работа с родители".
В рамките на проекта за СОУ „Панайот Пипков" ще бъде осигурена и техника, която ще остане за училището. Предвижда се и Ден на отворените врати в школото.
Заниманията по дейностите ще мотивират и задържат досегашните ни ученици в училище, счита директорът на СОУ „Панайот Пипков" Валери Митев. В него учат 170 деца, 134 от които пътуват от близките села. От 2008 г. училището е обявено за средищно.