/ obshtina love4
По традиция на 14 януари на площада в ловешкото село Радювене местните самодейци изпълниха обичая "Дойлада" - народно веселие с песни и наричания. Възстановен преди 11 години, обичаят вече привлича участници от всички възрасти.

dojlada
obshtina love4

И тази година гост на „Дойлада“ беше кметът на община Ловеч Корнелия Маринова. Тя беше сърдечно посрещната от читалищните дейци, както и от кмета на селото Венцеслав Банчев. По-късно към веселието се присъедини и народният представител Милко Недялков, който е родом от същото село.

Дойлада в ловешко село
Община Ловеч


„Дойлада“ започна с две самобитни народни песни, изпълнени от самодейния хор „Китка“ с ръководител Мишо Радев. Със свои изпълнения се включиха и мъжката група, и девойките. След това започна ваденето на моминските пръстени, които са нощували в специално менче. Жените пееха и наричаха коя мома какъв момък ще вземе.

Дойлада в ловешко село
Община Ловеч


На припева „Бръкне моме, извади пръстен, Дойладо ей“ и след съответното описание (например „Писар, писар ще вземеш…“), момчетата едно след друго грабваха момите. Всичко това протича сред смях и закачки. Обичаят завърши пак с кръшни хора.

Най-малките участници тази година бяха Мария и Валя, които с интерес наблюдаваха ритуалите, а после се хванаха на хорото. Най-възрастният сред публиката бе бай Петър Гетов (86 г.), който се похвали, че макар да е препатил какво ли не през своя живот, винаги гледа „Дойлада“ с интерес.