Само за ценители...
Само за ценители... / Дарик Плевен

Трима автори, обединени от темата Плевен. Така най-кратко могат да бъде представена предстоящата изложба на проф. Валентин Колев, Милко Божков и Иван Велчев- Йово. Възникналата спонтанно идея се реализира за шеста поредна година. Винаги преди големия християнски празник Възкресение Христово. Една среща на трима големи творци. Този път заедно с техния учител - акад. Светлин Русев.

По силата на едно негласно споразумение авторите предлагат свои творби без предварително да е уточнена тяхната тема. Един много артистичен начин плевенчани да проследят развитието на тримата таланти. През годините са сменяни само жанровете. Последната ни показа произведения на класическата живопис. А тази година авторите са подготвили и една изненада - триптих, сглобен от творби с формат 50 / 50.

Изложбата на проф. Валентин Колев, Милко Божков, Иван Велчев - Йово и големия Светлин Русев ще бъде открита на 26 март 2010 г от 17.30 ч в Общинската художествена галерия на ул."Иван Вазов" № 5.

И още една новост - един час след откриването на изложбата почитателите на изобразителното изкуство ще бъдат изненадани с още една изложба с творби  на тримата ученици на акад. Светлин Русев от личната колекция на Васил Антонов. Картините са експонирани в зала „Арт" на  неговия хотел „Ростов".

Според домакина, който освен страстен почитател на изобразителното изкуство е и известен негов меценат, показването на по-стари творби на известните художници ще е предизвикателство кум културната общественост. Тази своеобразна ретроспекция ще даде възможност ясно да се открои промяната в стиловете на тримата автори през годините.

Васил Антонов сподели, че съвсем скоро в зала „Арт" ще бъдат показани 12 творби на акад. Светлин Русев, заедно с пластики на проф. Кирил Мескин. Още с влизането си в хотел „Ростов" гостите са впечатлени от двете внушителни платна на Светлин Русев - копия на творбите му „Жажда" /1965 / и „Хляб" / 1962 / .

Картините са едни от първите на известния художник и са прерисувани почти 50 години след тяхното създаване. Днес те респектират както със своята внушителност, така и с обогатеното си съдържание. Според Васил Антонов те са провокация към гостите на хотела да посетят Галерията „Дарение на Светлин Русев" в Плевен.

А съвместните проекти на Светлин Русев и Васил Антонов не са един или два, само преди няколко години те спонсорираха издаването на календар за 2005 г с творби на известни български художници.