Само Орешарски е реагирал адекватно на ситуацията според Румен Петков
Само Орешарски е реагирал адекватно на ситуацията според Румен Петков / archive.dariknews

В комeнтар пред журналисти за окупацията на Софийския университет от студентите, председателят на Областния съвет на БСП-Плевен Румен Петков сподели личното си убеждение, че всеки трябва да има правото да протестира, необезпокояван от държавни институции. От друга страна според него един протест не трябва да бъде за сметка на нормалната организация на определен процес, бил той работен или учебен.

“Ако говорим за организирана от синдикатите стачка, тогава въпросът е друг, така както и ако говорим за нещо, зад което стои огромната част от общността” коментира Петков и определи като грешка присъствието на политически лица в протеста. Според него, участието на “специфични персони” в протести или контрапротести ги опорочава и в голяма степен хвърля сянка върху идеята, гражданското общество да заяви себе си и да се бори за морала си.

Румен Петков каза, че през септември, на Националния партиен съвет на БСП е обърнал внимание на започващата през октомври академична година. “Не, че трябваше да се предприемат някакви спиращи действия, но трябваше да се подеме по-активен диалог със студентските съвети и изобщо с академичните съвети, преди началото учебната година и то още през август”. Петков каза, че тогава, нито политическите партии – управляващи и опозиция, нито другите институции са тръгнали на такъв диалог, който според него би изчистил много въпроси.

Румен Петков посочи, че единственият, който е реагирал адекватно на ситуацията е премиерът Орешарски. „Така или иначе, сега на него му се пада да плаща сметките и ходи в Брюксел за да измива лицето на България".

Той отбеляза необходимостта да се носи политическа отговорност от партиите като наблегна на БСП и ГЕРБ, които са легитимни партии в Европа.

Румен Петков и кметът на плевенското село Тотлебен подариха на децата в дома в селото 65 книги с художествена и историческа литература.