Само четири са подадените заявления по схема “Училищен плод” в Ловешко
Само четири са подадените заявления по схема “Училищен плод” в Ловешко / sxc.hu

Едва четири са подадените заявления от Ловешка област по схема "Училищен плод" на Държавен фонд "Земеделие", информират от пресцентъра на областта. Очаква се от Министерство на земеделието и храните да удължи с един месец срока за прием на документи. Причината е, че интересът към схемата в рамките на едномесечния период за кандидатстване е бил много нисък и има риск от подпомагането да се възползват малко на брой детски градини и училища.

Целевите групи, които обхваща "Училищен плод", са деца от ІІІ-та и подготвителна група на общинските, държавни и частни детски градини, както и учениците от подготвителен до ІV-ти клас включително на общинските, държавните и частните училища. В рамките на тази схема е предвидено в периода от 15 септември до 31 май в 30 учебни седмици - тоест по два пъти седмично, на децата от кандидатствалите детски градини и училища, да се раздават безплатно с финансиране от ЕС порция от пресни плодове и зеленчуци. Целта на това подпомагане е да възпитава у децата навици за здравословно хранене.

Вероятните причини за ниския интерес към участие в схемата са няколко, информират от пресцентъра на областта. От една страна това е фактът, че тя все още е нова, непопулярна и ще се прилага за първи път в България като потенциалните кандидати нямат опит при подаване на заявленията и попълване на документация. От друга страна - явно едномесечният срок за кандидатстване по схемата е недостатъчен, тъй като близо 300 от заявленията в страната са подадени само в последните два работни дни преди изтичане на крайния срок.

Схема "Училищен плод" за България се определя и отпуска от Европейската комисия като основната й цел е не децата да се изхранват, а чрез раздаването на безплатни плодове и зеленчуци в детските градини и училищата да се възпитават от ранна възраст навиците за здравословно хранене. Участието в схемата до голяма степен зависи и от инициативата на всички заинтересовани лица, които биха могли да кандидатстват по нея.