С утроени приходи приключва сезона си Плевенска филхармония
С утроени приходи приключва сезона си Плевенска филхармония / dariknews.archive

Пред журналисти в пресклуба на БТА, директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски представи отчет за работата на оркестъра през изминалия творчески сезон.

Три пъти повече - над 223 000 лева, са приходите от продажба на билети за концертите на Плевенска филхармония през изминалия сезон 2015-2016.

След дни завършва вторият сезон от управлението на плевенския симфоничен оркестър от Любомир Дяковски, който уточни, че броят на продадените билети надхвърля 24 500, през сезона Плевенска филхармония е изнесла 66 концерта, сред които 16 образователни, а 22 от тях са изнесени по време на пътувания в страната. Съответно през предишния сезон концертите общо са 72. От тях образователните са 13, а по време на турнета са изнесени 11 концерта.

От 2014 г. до сега в оркестъра на Плевенска филхармония са назначени 16 нови оркестранти, а на щат към оркестъра бяха прехвърлени 28-те бройки, които се водеха на щат към Общински хор "Гена Димитрова".

"Плевенска филхармония е нараснала, въпреки опасенията, които се тиражираха, че с моето идване Плевенска филхармония ще се превърне едва ли не в един по-летящ оркестър", коментира директорът Дяковски.

"Всичко това може би почти нямаше да се случи, ако не беше доброто отношение от страна на Министерството на културата, и най-вече финансовата крепа от Община Плевен", подчерта той.

За последния сезон субсидията на оркестъра е увеличена на 265 000 лв., срещу 240 000 лв. за предишния сезон. Предстои подписване на договор с Община Плевен, с който ще бъдат регламентирани технически задълженията на оркестъра по отношение на културни прояви, организирани от Община Плевен.

„Основната цел, която съм си поставил като директор, е да запазя финансовата и институционална стабилност на Плевенска филхармония. Затова стремежът ми е да създаваме художествен продукт от различни жанрове, на високо художествено ниво и за различен вид публика", каза директорът на филхармонията Любомир Дяковски.

В подкрепа на думите си той отбеляза, че с концерта с диригент Йордан Камджалов в Плевен и участието в Софийски музикални седмици, Плевенска филхармония отново е показала своите професионални качества.

"Това беше оценено по достойнство от критиката и от присъстващите на концерта колеги музиканти, като получихме специални поздравления от председателя на НС Цецка Цачева, която беше сред публиката", каза Дяковски.