simp
simp / obshtina.pleven
Първият международен симпозиум по скулптура в камък „ПЛЕВЕН`2017” беше открит днес. В продължение на месец петимата автори - проф. Иван Славов и проф. Стефан Лютаков от България, Нагжи Пател – Индия, Габриеле Бергер – Австрия, и Ян Шицко – Словакия, ще създават своите творби от мрамор на специално подготвена площадка в базата на „Паркстрой” ЕООД в парк „Кайлъка”, до Туристическия дом. 

simpozium
obshtina.pleven

„Присъединявам се към мнението на г-н Кирил Мескин, с когото дълги години сме коментирали идеята за организиране на такъв симпозиум в Плевен, която обаче до момента не можеше да бъде осъществена. Благодаря на Общински съвет – Плевен, в лицето на неговия председател г-н Мартин Митев за това, че тази година, когато през януари се обсъждаше и приемаше бюджета и предложих да бъдат отделени средствата за това събитие, за култура, те приеха тази идея. И ето, днес е 1 септември, тази дългогодишна наша мечта – да правим нещо и за градската среда, вече е на прага да се осъществи.

simpozium
netinfo

Изключително приятно съм изненадан, че за участие в събитието подадоха заявки 55 автори от цял свят. Този интерес показва, че сме на прав път. Личните биографии на петимата участници говорят сами за себе си, това са доказани майстори в изкуството и за нас ще е чест техните произведения да красят градската среда на Плевен. Вярно е, че в наше време е много важно да слагаш асфалт, т.е. да осигуряваме материалното. Но мисля, че е по-важно какво ще оставим след себе си, трябва да има и културно наследство, с което да се гордеем и уважаваме. След две години, за следващото издание на симпозиума това, което зависи от мен и от Общински съвет – Плевен, вярвам, че ще направим. И се надявам в годините след нас симпозиумът да се превърне в дълга традиция, тя да бъде успешна и да вдигне на ново качествено ниво културния облик на Плевен”, пожела Георг Спартански.

simpozium
obshtina.pleven
 

Международният симпозиум по скулптура „ПЛЕВЕН” ще се провежда през две години през месец септември. Симпозиумът е в материал камък и скулптурите са предназначени за естетизация на градската среда. Петте творби, които ще бъдат изработени по време на първото издание на форума тази година, ще бъдат разположени в района на Гаровата градинка, съгласно решение на Общинския съвет.

simpozium
obshtina.pleven

simpozium
obshtina.pleven

simpozium
obshtina.pleven