avio
avio / dariknews.bg
„Благодаря ви, че в продължение  на 75 години давате повод за гордост на всички плевенчани затова, че с чест и достойнство отстоявате военната служба и браните небето над България.
Нека, както казвате вие, броят на излитанията да бъде равен на броя на кацанията!“. Това каза кметът на Плевен Георг Спартански в приветствието си по повод 75-та годишнина от създаването на Летище Долна Митрополия.

avio
dariknews.bg

Юбилеят беше отбелязан с традиционен Открит летателен ден в Учебна авиационна група „Георги Бенковски” гр. Долна Митрополия.

Полковник Петър Банков - командир на Учебна авиационна група „Георги Бенковски”, направи в словото си кратка историческа ретроспекция на миналото и настоящето на Летище Долна Митрополия като център за подготовка на летци и авиационни специалисти за нуждите на ВВС.

avio
dariknews.archive

Слово за празника произнесе и командирът на ВВС - генерал-майор Цанко Стойков.

avio
dariknews.archive

"Наследило славните традиции на Изтребителната школа за висш пилотаж и военни училища, 75 години Летище Долна Митрополия се утвърждава като ковачница на кадри и еталон на военното авиационно образование, дало криле на хиляди български летци и авиационни специалисти“, се казва в поздравителния адрес, връчен от председателя на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев. 

avio
dariknews.archive

Прочетен беше и поздравителен адрес от името на президента на Република България Румен Радев.

avio
dariknews.archive

В официалната програма последва връчване на нагръдни знаци за придобита степен за класна специалност „летец – пилот 1-ви клас” на подполковник Ангел Димитров Николов и капитан Асен Валентинов Райков.

Връчени бяха и нагръдни знаци за придобита степен за класна специалност „летец – пилот 3-ти клас” на пилотите от втория курс за интензивна летателна подготовка по профила на изтребителната авиация, лейтенантите: Теодор Мирославов Христов, Тодор Кръстев Тодоров, Денислав Светозаров Танков, Георги Митков Йорданов, Методи Кирилов Иванов, Симеон Георгиев Георгиев, Валентин Димитров Митев и ст. лейтенант Валентин Валентинов Леков.

avio
dariknews.bg

Годишната академична награда „Най-добър курсант” от Факултет „Авиационен” беше връчена от кмета на Община Долна Митрополия Поля Цоновска.
Наградата получи курсант старшина Иван Стефанов Стефанов, 4-ти курс от специалност „Радиоелектронно оборудване на летателния апарат”.

avio
dariknews.bg

В традиционната летателна програма бяха представени пилотажните умения и способности на летците – инструктори от състава на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” и техните обучаеми.

avio
dariknews.bg

Полетите бяха изпълнени със самолети L-39 ZA и Пилатус РС-9М.

avio
dariknews.bg

avio
dariknews.bg

avio
dariknews.bg

avio
dariknews.bg