С нова социална услуга ще спасяват Дома за деца с увреждания в Луковит
С нова социална услуга ще спасяват Дома за деца с увреждания в Луковит / снимка: община Луковит

Ръководството на Дома за деца с физически увреждания в Луковит е представило пред областния управител на Ловеч Николай Нанков идеята си за запазване на Дома чрез разкриване на нова социална услуга, съобщиха от пресцентъра на областта. Закриването на Дома е във връзка с дейностите по деинституционализация на децата с увреждания, настанени в специализирани институции. Те ще се реализират по стартиралия вече проект „Детство за всички" по ОП „Развитие на човешките ресурси" с бенефициент Държавната агенция за закрила на детето и партньори Агенцията за социално подпомагане и Министерство на здравеопазването.

Предложението на ръководството и колектива е в годините на закриване на Дома за деца с физически увреждания в Луковит да се вземе решение за организиране и предоставяне на нова форма на социална услуга в общността, като например Център за социална рехабилитация и интеграция на хора с физически увреждания или Дом за възрастни хора с физически увреждания.

Домът за деца с физически увреждания разполага с много добра база, каза директорът Величка Цанова. През последните 10 години са били извършени поетапни ремонти в отделните части на сградата - в медицинските кабинети и кабинетите за рехабилитация, оборудвани с модерна техника за физиотерапия, в кухненския блок и столовата, обзаведени са компютърна зала, зала за арттерапия, зала с модерен телевизор. Спалните помещения са обзаведени с нови мебели. Ремонтирана е и голяма част от училището към дома, децата спортуват в голям физкултурен салон. Освен това сградата на Дома, която е разположена на площ от 36 дка, е отделена само с една ограда от Многопрофилната болница за активно лечение, което е изключително важно за обитателите на всяка социална услуга за хора с увреждания.

Инвестирано е и много в обучението на персонала. В момента в дома се изпълнява проект „Пълноценни грижи за децата с физически увреждания" по ОП „Развитие на човешките ресурси". Извършват се обучения на малките и младежите по различни модули. Приключило е и обучението на персонала със специалност „Социална работа с деца и възрастни с физически увреждания и хронични заболявания".

Областният управител на Ловеч Николай Нанков е изразил позиция, че ще се търси най-доброто решение, така че да не бъдат ощетени децата, да се съхрани направеното, както и персонала.

В момента в дома в Луковит живеят 65 деца на възраст над 3 години, за тях се грижат 35 души, като годишната издръжка на дете е 7600 лв. Социалното заведение е единствената институция у нас, която предлага социални услуги интернатен тип и извършва прием на деца и младежи с физически увреждания и съхранен интелект от всички райони на страната.