С 219 гласа избраха Цецка Цачева за председател на Народното събрание
С 219 гласа избраха Цецка Цачева за председател на Народното събрание / dariknews.archive

Депутатите избраха Цецка Цачева за председател на 43-то Народно събрание. Очаквано предложението беше направено от ГЕРБ и бе подкрепено от 219 народни избраници. 12 гласуваха против, а един се въздържа.

Кандидатурата на Цецка Цачева представи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който припомни, че е предложил на председателя на БСП и бивш председател на парламента Михаил Миков да заеме тази позиция, но той е отказал.

"От опит знам, че да си пръв сред равни не е лека задача. Първият сред равни трябва да сближава позиции, колкото и да е трудно това", заяви новоизбраният председател на 43-ото Народното събрание Цецка Цачева в обръщението си към народните представители.

Ангел Найденов от „БСП лява България" декларира, че групата му ще подкрепи кандидатурата на Цачева, не само заради резултатите от изборите, но и заради нейния опит.

Той отбеляза, че социалистите ще подкрепят кандидатурата като разбиране за необходимостта от знак за новите отношения в 43-я парламент, за очаквано и търсено от българските граждани ново политическо и парламентарно поведение - поведение, което напуска територията на враждебността и на омразата, не изключва противопоставянето и различията, но не включва първосигналните агресия и противоборство.

След това Народното събрание избра и осем заместник-председатели на Цачева. Това са Димитър Главчев от ГЕРБ, Янаки Стоилов от „БСП - лява България", Алиосман Имамов от ДПС, Иван Иванов от Реформаторския блок, Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт, Явор Хайтов от „Български демократичен център", Явор Нотев от „Атака" и Росица Янакиева от АБВ.

Рекордният брой от осем зам.-председатели беше гласуван с мнозинство от 235 депутати в пленарна зала.