С 20-30% по-високи добиви очакват от ИЛВ-Плевен
С 20-30% по-високи добиви очакват от ИЛВ-Плевен / archive.dariknews

"2013-та е добра година за лозарите и очакванията са, реколтата да е по-висока с около 20-30% спрямо миналата година". Това каза на пресконференция с журналисти директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен доц. Иван Пачев.

Като предпоставка за това той посочи по-меката зима и затова според него се очаква лозата да се отблагодари за благоприятните климатични условия и за труда, положен от производителите.
Очакванията са и съответно за по-висока захарност от 22-24 промила, особено, ако есента бъде без много валежи.

Според директора на ИЛВ-Плевен, тази година изкупните цени на гроздето ще се запазят и ще се движат между 50 и 60 стотинки за винените сортове и 1,00 - 1,50 лв. за десертните.

Доц. Пачев сподели, че в условията на внос на сортове от Италия, Испания и Франция се засилва интересът към българските сортове най-вече, защото селекцията им е според метеорологичните условия в България и докато разликата в климата между Северна и Южна България е относително малка, то при вносните сортове, които са създадени в доста по-различни условия се наблюдават заболявания и не могат така бързо да се адаптират към условията в страната.

Повишен интерес към българските сортове се забелязва и у самите производители на посадъчен материал.