С 10 загинали и 28 ранени, месец юни е най-тежкият до сега
С 10 загинали и 28 ранени, месец юни е най-тежкият до сега / archiv.DarikNews

Всеки месец от годината на територията на Плевенска област се провежда операция по TISPOL, като всеки месец е на различна тема, обясни на среща с журналисти Йордан Дундаков - началник сектор "Пътна полиция" - Плевен.
В началото на септември поредната акция е преминала под наименованието "Ползване на обезопасителни колани-предни и задни седалки и системи за обезопасяване/седалките за децата/".

В Плевенска област са проверени 932 автомобила, при които броят та нези с пътници на предната седалка е 476. Установени са 157 нарушения като 114 от тях са извършени от водачите/неползване на обезопасителни колани/, 16 пътници на предните седалки не са ползвали коланите, а 27 са тези, които не са ползвали колани на задните седалки.
Според началника на сектор "Пътна полиция", само с контролови санкции няма да се постигне желания ефект и за това е необходимо да бъдат привлечени семействата, които се грижат за ползването на детските седалки и коланите на задните седалки от децата. Необходимо е и чрез посещения в училищата да бъде разясняван смисъла на ползването на обезопасителните колани.

Йордан Дундаков припомни, че за 2012 г., най-тежък е бил месец септември, а до момента за 2013-та като най-тежък е отчетен месец юни с 18 тежки произшествия с десет загинали и 28 ранени.
"Това наложи да променим работата на Пътна полиция в такива мащаби, че регион Плевен стана първи в страната за месец август по установени нарушения за превишена скорост". Шефът на "Пътна полиция" каза още, че поради това, че няма как да се предвиди точно къде и в кой момент ще настъпи тежкото произшествие, на базата на анализ в сравнение с предходната година се определят най-рисковите точки, предполагащи настъпването на тежки ПТП.
Той изрази надежда месец септември да приключи без загинали, тъй като до момента няма такива случаи в Плевенска област.