Ръст в икономическите престъпления отбелязаха в Ловешко
Ръст в икономическите престъпления отбелязаха в Ловешко / archiv.DarikNews

Нанесените от икономически престъпления щети през 2012 г. в Ловешка област са за 606 хил. лв., отчете директорът на Областната дирекция на МВР - Ловеч, комисар Георги Иванов. Година по-рано щетите са били за 518 хил. лв.

През миналата година са регистрирани 457 заявителски материали, осъдени са 153-ма. Най-голям относителен дял сред икономическите престъпления заемат престъпленията против стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система - 323, следвани от документи престъпления - 66, престъпления против собствеността - 55, престъпления против държавни и общински организации - 8, и други престъпления - 4.

Териториалното разпределение на крупните икономически престъпления сочи, че те основно преобладават в общините Ловеч, Троян и Тетевен, което е свързано с базираните в тях промишлени и търговски фирми, както и на държавни и общински органи и учреждения.

В държавната и в общинската администрации са регистрирани 63 престъпления. От тях са разкрити 32, а за корупционни престъпления са осъдени 11 души. По досъдебни производства в областта са осъдени 979 човека, като по отношение на 910 от тях осъдителната присъда е влязла в сила.