Румен Петков:Разсекретяването на архивите на Военно разузнаване е груба грешка
Румен Петков:Разсекретяването на архивите на Военно разузнаване е груба грешка / dariknews.archive

Разсекретяването на архивите на Военно разузнаване е изключително груба грешка, каза пред журналисти в Плевен зам.-председателят на ПП АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков.

"Това е грешка, която в определена степен ще има необратими последствия. Такива намерения имаше през 2012-та и 2013-та година и тогава ходихме в президентската институция заедно с редица колеги и дадохме пример, защо това не трябва да стане.
Тогава беше оповестено, неясно по какви канали името на български резидент - служител на нашето военно разузнаване в чужда държава и няколко дни по-късно човекът беше ликвидиран по един ужасно брутален начин", каза Петков.

Той изрази сериозно съмнение относно готовността на Комисията по досиетата да гарантира неопоменаването на чужди граждани, които са работили за нашата военноразузнавателна служба.

"Ние вече направихме много груба грешка, от една добра идея - да се разсекретят материалите, свързани с политическата полиция отидохме към цялостно разсекретяване, включително и на материалите на Външното разузнаване и сега правим същата грешка - вече фатална с военното ни разузнаване и аз не виждам, кой нормален български гражданин, още по-малко чужденец, ще се ангажира утре да работи за Република България, след като в някой момент, някой министър може да разреши разсекретяването. Разчитам, че г-н Йордан Бакалов ще прояви достойнство и ще се опита да запази гръбнака на службата".

Румен Петков посочи и въпроса, защо в деня, в който е внесен Законът за служба "Военна информация" в НС, в който има изрични изисквания към новоназначения директор на службата, е назначен директор по стария Закон, и който според него не отговаря на редица изисквания, заложени в новия.

Той коментира, че това е военноразузнавателната служба на страната и военният министър и президентът назначават човек, който след около месец трябва да бъде или преназначен или освободен.
"Прочитът в момента е, че г-н Бакалов не отговаря на текстовете в новия Закон за служба Военна информация. Той или е назначен само за да разсекрети тези материали, което е престъпно. Тук въпросите са много и са политически и трябва да получат ясни отговори", категоричен е Румен Петков.