Румен Петков: Юрген Рот е зле образован и зле подготвен клеветник
Румен Петков: Юрген Рот е зле образован и зле подготвен клеветник / автор Вероника Христова

"Юрген Рот е един зле образован и зле подготвен клеветник, който трябва да получи възмездие за клеветите, които произнася". Така екс вътрешният министър Румен Петков кометнтира интервю на германския писател за български всекидневник. В него Рот твърди, че Румен Петков е трябвало да знае, че Алексей Петров е мафиот.

"Това, което казва Юрген Рот, очевидно не е вярно", каза още бившият вътрешен министър. По повод делото за клевета, което Румен Петков заведе срещу немския писател, депутатът изрази надежда, че на 1 март Юрген Рот ще застане пред българския съд и ще отговаря за нелепите, абсолютно неоснователни и лъжовни твърдения, които е написал в книгата си.

Петков посочи още, че Юрген Рот трябва да даде отговор на въпросите, на които не е отговорил до сега - кой е финансирал книгата и кои са източниците му. "Очевидно този, който го финансира е имал интерес да прозвучат такъв тип крайно лъжлви твърдения", каза Петков. Що се отнася до източниците на Рот, тук аргумента с прикритите такива може да звучи само в нечий "кух горен завършек на тялото", какъвто според мен е случая с автора, допълни депутатът. 

Относно задържането на Алексей Петров при операция "Октопод", бившият вътрешен министър каза, че според него ще се стигне до край при разрешаването на случая. Той обаче изказа опасения, че при евентуален провал може да се очаква политическа криза.