Румен Петков: темата за досиетата не вълнува хората
Румен Петков: темата за досиетата не вълнува хората / netinfo

Въпросът с огласяване имената на хората с досиета в страната не е въпрос, който вълнува широката общественост и не може да сътресира политичската система. Така коментира днес министърът на вътрешните работи Румен Петков в Плевен огласяването на имената на хората с досиета и отзвука от събитието.

„За мен това е въпрос, който ще бъде третиран в т.нар. политически среди, особено в началото на политическия сезон и вероятно ще има определени тълкувания, на които сме се наслушали”, каза още Румен Петков. Според него има няколко поколения българи, за които темата с досиетата вече е чужда, за това много от хората не се интересуват. Вътрешният министър подчерта, че очаква да има тълкувания, част от които най-вероятно ще се опират на омразата, на стремежа за конфронтация и самодоказване.

„Изваждането на досиетата е опит за реанимиране на определени политически сили, които потънаха през последните няколко години и ще ползват тази тема като сал за изплуване. За съжаление, ние сме на път да смесим двата типа хора с досиета – тези, които са сътрудничали и са се занимавали с непочтени неща и тези, които са работили за интересите на държавата”, допълни Румен Петков.

Той беше в Плевен за честванията на 63-та годишнина от разбиването на затвора в града и освобождаването на политическите затворници.