Румен Петков: Промяната ще започне с АБВ
Румен Петков: Промяната ще започне с АБВ / dariknews.archive

На отминалите избори хората показаха много ясно, че искат нещо ново. Че търсят една форма на радикализация, но която да бъде умерена и да бъде в рамките на обществения интерес, която да бъде лишена от така наречения „див популизъм" и която да даде на обществото възможност да види себе си представено. Затова и показваме, че промяната може да започне. И че промяната ще започне от АБВ, с избора на нов председател на партията и негови нови заместници. „Това заяви в ефира на БТВ ден преди конгреса на ПП АБВ нейният зам.-председател Румен Петков. „Не става дума за махане или оттегляне от политиката. Напротив. И президентът Първанов, и господин Калфин, и аз ще помагаме с всички сили и средства, с които разполагаме на новия председател и на партията като цяло. Тук не може и не трябва да има никакво съмнение. Стремежът ни е да дадем възможност на млади хора, които са подготвени, които имат енергия, които могат да дадат друго звучене, друго качество на българската политика, да участват достатъчно активно в нея", категоричен бе той.

Според Петков АБВ ще бъде сигурен участник в следващото Народно събрание, въпреки опитите за манипулации със социологически прогнози. По думите му от началото на своето съществуване партията е минала през четири типа избори и вече е доказала твърдо, че запазва и развива своя потенциал. „Опитът ни до момента показва, че нямаме случай в четирите типа избори, на които ПП АБВ се е явявала до сега, тъй наречените социолози да са ни давали първоначално повече от процент и половина. Обикновено се случва така, че в последните два дни започват да говорят вече за 4 , за 5 за 3 процента. Но през останалото време масово се правят опити да се внушава, че няма смисъл да се гласува за АБВ. Уверен съм, че ще влезем с следващия парламент, защото имаме потенциал, защото имаме ресурс, имаме изградени стабилни структури в страната. И защото: повтарям го още веднъж, имаме в редиците си хора, които излъчват енергия, воля, които могат да правят политика. Млади и енергични хора. В това число и много от тях са регионални наши лидери".

Румен Петков бе призован за коментар и по отношение на управлението на ГЕРБ, както и за мандата на действащия все още президент Росен Плевнелиев. „Борисов беше премиер, който се съгласяваше на прекалено много компромиси в името на една имагинерна стабилност, а трябва да е ясно, че лошата стабилност е далеч по-вредна от намирането на друго решение. Считам, че Борисов направи такива компромиси, които са необосновани както от политическа, така и от обществена гледна точка. За пример ще дам спекулацията с тъй наречената ограда на границата. Това е едно компрометирано съоръжение. Всеки ден намираме мигранти, преминали през съоръжението. Т.е., направи се нещо, за да се легитимира псевдопатриотизма, патриотарството в България, в името на някаква подкрепа за кабинета".

„Росен Плевнелиев е катастрофа! Той е недоразумение във всеки един план на своето поведение! Той удари, изкопа дъното ! Той провеждаше една външна политика, която лиши България от основни инструменти за влияние на Балканите. Това е първият президент на прехода, който нямаше ясното съзнание как искаме да развиваме отношенията си с Македония, това е президентът на прехода, който не знае също и как искаме да развиваме отношенията си със Сърбия. Това е президентът на прехода, който ако имаше как, щеше да обяви война на Русия".

Във връзка с темата Петков изрази надежда , че следващият президент ще води много по- балансирана и полезна за държавата ни външна политика, която да защитава националните ни интереси./Пресцентър - АБВ/