4itali6ta petkov
4itali6ta petkov / abv press
Като част от традиционната инициатива на ПП АБВ за подкрепа на просветната дейност, Румен Петков и Цветан Антов дариха книги и патриотичен календар на две читалища в Плевен.
По време на събитието в читалище „Съгласие“ те посочиха, че в календара специално е отбелязана датата четвърти март, на която през 1887 г. в Плевен е роден един от видните български културни дейци Ячо Стоянов Хлебаров - учител, публицист, издател, преводач и адвокат. Личност с огромен принос за развитието на библиотечната и читалищна дейност.
От ръководството на читалище „Съгласие“ са направили подарък на Цветан Антов и Румен Петков - издание на „Библиографски указател на Ячо Хлебаров“, изготвен и публикуван по повод 145-годишнината на учреждението от проф. Мария Младенова. Книгата вече е част от библиотеката на ПП АБВ.

4itali6ta petkov
abv press

Дарение от книги и календар получи и читалище „Никола Ракитин“ в областния град.

4itali6ta petkov
abv press

В патриотичното издание е отбелязана датата на рождението на Ракитин - шести юни 1885 г. Първоначално той работи като учител в град Плевен, а впоследствие става и директор на Военно-историческия музей. Занимава се с публицистика, автор е на стихосбирки. През годините е сътрудник на редица печатни издания в България.