Румен Петков: Груба грешка е обществото да се изправи срещу хората на правоохранителната система
Румен Петков: Груба грешка е обществото да се изправи срещу хората на правоохранителната система / dariknews.archive

Това е дълбоко погрешен и некоректен подход. Да създаваш нагласи в обществото срещу една група - преди време лекари, социалните работници, хората на културата, а днес служителите на МВР, "Национална сигурност" и Министерството на отбраната, това е много порочно, защото се деморализират ключови за една държава системи. Показваш им, че на тях гледаш като персонал. Тук министър-председателят направи много груба грешка. Това е грешка на държавата. Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" Румен Петков - зам.-председател на ПП АБВ и бивш вътрешен министър.

Цинизмът, който прояви министърът на финансите, да сравни тези три ведомства с гробища и неочакваната помощ отвътре, надмина най-просташките изявления, които са правени по адрес, на която и да е система през последните 25 години.
Според Румен Петков няма нищо по-естествено от това, когато един служител подпише договор с държавата, тя да изпълни своите ангажименти, както иска от служителя да изпълни своите ангажименти.

Част от нещата, които министър Горанов представя, са практически решени. Една част от служителите вече са на граждански договори, вече са държавни служители - и в Академията на МВР, и в самото министерство и неговите дирекции. Това са решени въпроси, заяви още Петков.

Някой да си е задал въпроса колко развода има в МВР, колко съсипани човешки съдби, защото съпругите им не издържат на това, че тези хора пазят общество и държава? Тези неща не ги коментираме, просто се изправяме срещу тях.

Румен Петков изрази надежда да се намери решението, което отговаря на интереса на общество и държава:
Обществото не може и не бива да бъде изправено срещу хората на правоохранителната система. Това е цинизъм, това е груба грешка, която води до деморализация.

Тези хора са направили избора си съзнателно и служат на общество и държава. Не му прави чест на министър-председателя да се случи всичко това.