Румен Петков: ГЕРБ са на път да останат сами в залата
Румен Петков: ГЕРБ са на път да останат сами в залата / dariknews.bg

Според Румен Петков, текстовете в изборния кодекс са „видима предпоставка за измама с изключително големи размери". Като пример, депутатът от левицата посочи пред журналисти в Плевен недопускането на наблюдатели, в това число и международни, до районните и централни избирателни комисии.

Обяснението на Правителството било, че ще се гарантира онлайн контрол, което според Румен Петков е нелепо, тъй като поради технологични причини „няма да се постигне автентичен поглед върху атмосферата на избора, сравнено с живото наблюдение" и ще доведе до грубо нарушение на основната препоръка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за максимална публичност на изборния процес. Депутатът подчерта, че основната цел на опозицията е всичко да бъде направено максимално публично.

По отношение на назначаването на структурата на ръководство на избирателната комисия, Румен Петков вижда поредния опит за измама и за контрол от страна на управляващите. Като мотив той посочи приетия текст, в който двама от общо трима наблюдатели ще бъдат от ГЕРБ.

Фактът, че се предвижда да не бъде предоставен автентичен протокол от участието в изборния процес, може да се счита като поредна предпоставка за манипулации, тъй като при липса на официално подписан протокол, няма да могат да бъдат обжалвани фалшификациите.

„ГЕРБ са на път да останат сами във залата и както Европа, така и целия демократичен свят да видят, че пред тях няма цена, която да не платят, за да останат във властта".