rumen petkov
rumen petkov / btv
С цял куп папки влезе в студиото на „Тази сутрин” по БТВ лидерът на АБВ Румен Петков. На 1800 страници от лявата партия са събрали „грозните приказки срещу България и нашата енергийна сигурност и най-вече срещу „Южен поток”.
„Всички, които говориха срещу „Южен поток”, работиха, за да купуваме руски газ от Турция и това е национално предателство”, категоричен беше той и цитира извадки от интервютата с изказвания на Радан Кънев и Иван Иванов (ДСБ), според които проектът „Турски поток” е блъф, а тръбата от Русия през Черно море до България е щяла да ни донесе 400 млн. евро загуби.

„Ние от АБВ казахме много категорично „Не на двойните стандарти!” – може „Северен поток”, може Меркел да отиде в Сочи и да каже „Северен поток” за нас е икономика”, а „Южен поток” за нас да е зависимост”, подчерта лидерът на АБВ и допълни, че „лъжите на тези хора ще ги платим ние”.

„Сега се започва същата агресия срещу „Белене”, без да си даваме сметка, че Турция строи 8 реактора – 4 руски и 4 японски. Когато затворим „Козлодуй”, ако нямаме „Белене”, ще си купуваме ток от руски реактори, но от Турция”, предупреди Петков. Според него всички правителства до момента без това на Жан Виденов са подкрепяли строежа на Втора атомна.
Според лидера на АБВ, правителството има пред себе си две големи предизвикателства – да се договори с Русия за директна доставка на газ и да намери инвеститор, който да построи АЕЦ „Белене” в рамките на 7 до 10 години.

По отношение на вота на недоверие срещу правителството по тема „Сигурност”, той определи действията на БСП като „компенсаторен акт, стремеж да се запушат вътрешни пробойни и несбъднатости”.

„Този вот на недоверие дава възможност да се види бухалката МВР – г-н Марешки юнашки обяви, че ще подкрепи правителството и тогава защо да се чудим защо няма борба с контрабандата с горива (…) защо няма борба с незаконното производство и разхвърляне на лекарства в България и по света”, отбеляза Петков.
Той "с болка" призна, че у нас има платени русолюбци, но подчерта, че не е от тях./БТВ/