РСПАБ - Плевен получи нова автомеханична 42-метрова стълба
РСПАБ - Плевен получи нова автомеханична 42-метрова стълба / dariknews.archive

Автомеханична 42-метрова пожарна стълба е най-новата придобивка за Регионалната служба „Пожарна и аварийна безопасност" - гр.Плевен. Модерното оборудване бе доставено по мащабен проект на Министерството на вътрешните работи, като свен в Плевен, подобна техника получиха и градовете Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

Техниката е закупена с европейско финансиране по ОП „Регионално развитие", съобщи МВР. Стойността на проекта е за над 97 млн. лева, от които 85% се осигуряват от Европейския фонд за регионално развитие. След реализирането на проекта, огнеборците от 86 населени места ще могат по-бързо и адекватно да реагират при възникването на пожарен инцидент. На практика проектът ще засегне пряко работата на над 50% от пожарникарите в страната и ще се повиши пожарната сигурност на над 5 000 000 души.

Доставеното до момента оборудване по проекта включва 175 пожарни автомобила лек, среден и тежък тип, 6 автомобила за спасителна дейност тежък тип, 26 автомеханични стълби /30 м/, 27 оперативно-щабни автомобила, 1230 въздушно-дихателни апарати, 26 компресора, 10 стенда за изпитване, 2412 комплекта лични предпазни средства, 48 костюма за химическа защита, 205 комплекта отражателно облекло, 172 моторни триона и циркуляри и 2660 шланга, се посочва в информацията от МВР.