Ротари Плевен иска да позлати купола на костница Свети Георги Победоносец
Ротари Плевен иска да позлати купола на костница Свети Георги Победоносец / Дарик Плевен
Ротари Плевен иска да позлати купола на костница "Свети Георги Победоносец"
44692
Ротари Плевен иска да позлати купола на костница "Свети Георги Победоносец"
  • Ротари Плевен иска да позлати купола на костница "Свети Георги Победоносец"

Позлатяване на купола на мавзолея костница "Свети Георги Победоносец" в Плевен е поредната инициатива, с която ще се заеме тази година Ротари клуб Плевен Центрум. Това съобщи за Дарик Искра Ганева, президент на организацията в Плевен. Част от средствата за това вече са събрани по време на благотворителен търг и томбола, организирани по повод 10-годишнината от възстановяването на ротарианското движение в Плевен. Именно на тази благотворителна вечер е обявена и новата инициатива на плевенския клуб за ротарианската 2011-2012 година - тя ще премине под надслов "Да позлатим историята на Плевен".

До момента са събрани 2 740 лв., останалата сума ще бъде събирана на последващи благотворителни инициативи на организацията. Ще бъде направена и кампания, в която граждани могат чрез изпращането на есемеси да дадат своя принос към позлатяването на купола, поясни още Искра Ганева. Цялата сума, неоходима за реализиране на ротарианската идея, все още не е ясна, тъй като от Ротари не са получи окончателната проекто-сметна документация от фирмата изпълнител. Преговорите се водят с фирма, която е собственост на държавата, а неин едноличен принципал е Министерство на културата. Те са изпълнявали позлатяването на допълнителните куполи на църквата "Св. Александър Невски".

Искра Ганева изрази надежда, че позлатяването на купола ще се превърне в повод за посещение на повече туристи в Плевен, така както историческата възстановка на Третия щурм за Плевен събра посетители от цялата страна. Ротари клуб Плевен Центрум беше организатор на събитието и пое финансирането на инициативата. По думите на Искра Ганева това е бил подарък за плевенчани по повод годишнината от възстановяването на ротарианското движение в Плевен. Подробностите по темата чуйте от Искра Ганева в прикачения файл...