Роми тормозят червенобрежко село-събирали и такса спокойствие
Роми тормозят червенобрежко село-събирали и такса спокойствие / dariknews.archive

Подписка за изселването на трима братя роми започна в червенобрежкото село Чомаковци. Рецидивистите изнудвали хора от селото да им плащат, след като ги заплашвали с вили и ножове и се заканвали с побои, палежи и изнасилвания, твърдят хората от селото.

И българи, и роми в Чомаковци са срещу Георги, Милчо и Петко. Всички в един глас разказват, че братята многократно са вземали пари от хора от селото „за да има мир". Тримата роми са пришълци от друго село - дошли в Чомаковци още като деца с родителите си. Самонастанявали се в изоставени къщи, а след като разпродадат всичко от тях, отивали в следващия необитаем дом. Близо година били в затвора за кражби, но в последния месец се прибрали в Чомаковци един по един. И рекетът започнал отново.

"Вика - ако таз вечер не ми донесеш 500 лева, ще взема жена ти и децата ти. Опират ти нож в гърлото", разказва Марин Митков. "Ако не дадеш пари на датата, искат лихви. Оня ден каруцата ми взеха, по-рано една овца. После казаха, че овцата умряла, да им я платя - 200 лева. Измислят си, че момчето ми им дължи пари", споделя изпатилата си 76-годишната Даниела Асенова.

Христо Вълов твърди, че само вуйчо му, който е местен земеделец, е платил на изнудвачите общо към 15 хиляди лева, други се оплакват от безпричинни побои. Някои казват, че подавали жалби, а повечето споделят, че мълчали от страх. Историята се разплита при поредния опит за изнудване от страна на местна ромска фамилия.

Мъжете от рода Златкови наскоро се върнали от гурбет и братята им поискали хилядарки, за да не отвлекат децата им. След подадения от Златкови сигнал на телефон 112, лично директорът на плевенската полиция Венцислав Катинов отишъл в Чомаковци, за да се запознае със случая. Тогава и други потърпевши се престрашили да се оплачат официално.

Жалбите вече са десетина, образувано е досъдебно производство. Кметът Павел Иванов пояснява, че тримата братя са осъждани неведнъж на пробация. Единият от тях дори и в момента трябвало да се подписва в кметството. „Селото беше тихо и мирно. Дойдоха си тези от една седмица и вижте какво става", гневи се управникът.

Агресивните братя са в ареста, двама от тях вече са с повдигнати обвинения за изнудване и са зад решетките с постоянна мярка. Пострадалите са разпитани пред съдия. От дни в Чомаковци обикаля екип на жандармерията.

Местните хора вече са по-спокойни, но не искат тримата рецидивисти да се връщат отново в селото им. За часове са събрали над 100 подписа за изселването им. Хората са категорични, че ако нежеланата фамилия не се махне от Чомаковци, ще излязат на протест и дори ще се саморазправят с тях.