Родолюбиви българи от Запорожие гостуваха в Областна администрация
Родолюбиви българи от Запорожие гостуваха в Областна администрация / archive.dariknews

Заместник областният управител Енгин Кючуков се срещна с представители на Запорожкото областно дружество за българска култура, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. От 1 август, Иван Петрович Ангелов и Анатолий Иванович Велчев обикалят страната с велосипеди като пътешествието им ще продължи до 29 август и е посветено на 150-та годишнина от преселението на българи в Бесарабия и Таврия.

Родолюбиви българи от Запорожие гостуваха в Областна администрация
netinfo

Пътешествениците вече са посетили Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора и Пловдив. Те споделиха, че целта им е да опознаят историята на България и съвременната й култура, както и да ги популяризират сред българската общност в Украйна.

В Запорожка област живеят около 30 000 българи, има български лицей и български дружества, а от тази година в университета има нова специалност - преводач на български език, информира Иван Ангелов.

Българските преселници са особено горди с паметната плоча на хан Аспарух, монтирана в Запорожие, на градския площад на сградата на Профсъюзите. Иван Ангелов сподели, че е открил гроба на основателя на българската държава въз основа на карта от 1930 г.

Тя е на украинския археолог Владимир Гривинченко, който се смята за първооткривател на могилата. Древният тангранийски храм бил с големина 71 метра на 51 метра и се намирал в малкото по това време селище Запорожие, което за кратко време се превръща в индустриален център.

Поради ранната си смърт Гривинченко не успява да защити тезата си, но в доклада си записал, че във височайшата гробница той и екипът му открили златно стреме и оръжие със същите знаци, като на сабята на Аспарух. Намерен е и златен лъв, със същите размери и очертания, като този на хан Кубрат.

Сред археологическите трофеи имало много златни, сребърни и метални предмети, някои от които отишли в различни украински музеи, а други били загубени. Сред най-ценните находки е Сребърен орел, на чиито гърди със старобългарски руни е изписано името Исперих.

С разрешение на официалните власти и собствениците на завода, Иван и други родолюбиви българи успяват да сложат мемориална плоча, на която е отбелязано, че тук археологът Владимир Гринченко е открил гроб на представител на рода Дуло.

Родолюбиви българи от Запорожие гостуваха в Областна администрация
netinfo

Около паметната плоча са наредени 33 камъка, които символизират 33-мата войници, загинали в тежко сражение с хазарите заедно с Аспарух в битката при остров Хортица. Броят на камъните отговаря и на броя на 33-те български села в Запорожието.

Две знамена са запазили много имена на места и на институции, посетени от велосипедистите. Едното от тях ще остане в Запорожкото областно дружество за българска култура, а другото ще бъде предоставено на местното училище.

Родолюбиви българи от Запорожие гостуваха в Областна администрация
netinfo