Родители в Плевен поискаха бързо правосъдие за убийците на пътя
Родители в Плевен поискаха бързо правосъдие за убийците на пътя / dariknews.archive

На 14 февруари 2015 г. с мирен протест пред Съдебната палата в Плевен почернени родители, загубили децата си при пътни инциденти, и граждани, подкрепящи каузата им, се обявиха за бързо правосъдие за убийците на пътя. Протестът в Плевен е част и от националната инициатива на 14 февруари в подкрепа на майката на 4-годишния Паоло от Стара Загора. Детето бе прегазено от джип в пешеходна зона на 2 юни 204 г., докато караше колелото си. И до днес присъда за виновника - Георги Сапунджиев, още няма и той продължава да се разхожда с луксозното си возило по пътищата на България.

Протестиращите положиха цветя и постояха мълчаливо в памет на десетките невинни жертви, загубили живота си при пътни инциденти. Пред сградата на Темида бяха разпънати и плакати с надписи „Прокурори, спрете извънсъдебните споразумения" и „Не на условните присъди при смърт на пътя"!

Протестът в Плевен днес бе организиран от фондация „Безопасни улици от Валя" с регионален представител Емилия Карабулева. Еми е една от почернените майки, загубили по нелеп начин детето си - 22-годишната Мариана бе прегазена от маршрутка в Студентски град в столицата навръх 14 февруари преди три години. Виновникът - 62-годишният шофьор Димитър Димитров, отнел живота на Мариана, получи едва условна присъда от българското правосъдие.

„Идеята на нашия протест е да поискаме от съдебната система бързо и ефективно правосъдие, сподели пред медиите. В Деня на виното и любовта нека ние, българите, да покажем, че ценим и се борим за доброто бъдеще на децата си!", призоваха организаторите на мирния протест.