РИОСВ със специални изисквания за фестивала в Проходна
РИОСВ със специални изисквания за фестивала в Проходна / netinfo

Екип на РИОСВ Плевен ще контролира дали се спазват условията в даденото от Министерството на околната среда и водите разрешение за провеждането на фестивал в пещера “Проходна” край село Карлуково от 12 до 14 септември. Това съобщават от пресслужбата на инспекцията.

За фестивала в “Проходна” на организаторите са поставени шест условия, за спазването на които ще следят инспекторите. Условията са свързани с опазването на скалните образувания в пещера “Проходна”. Според тях не трябва да се събират или увреждат пещерни образувания и да не се замърсява пещерата и района с битови и други видове отпадъци.

От министерството са дали указания да не се пали огън извън определените две огнища на мястото за къмпингуване. Поставено е условие да бъдат монтирани 15 броя химически тоалетни, събраните отпадъци и демонтираните временни конструкции да бъдат изнесени от района.

Проверка ще бъде извършена още преди началото на фестивала на 11 септември и докато тече подготовката за него, като по този начин ще се установи какви инициативи ще има в рамките на фестивала и какви мерки се вземат за опазването на околната среда.