РИОСВ: Не берете зелени шипки !
РИОСВ: Не берете зелени шипки ! / Dariknews.bg архив

Пет проверки за незаконно събиране на зелени шипки в Долни Дъбник са извършили служители на РИОСВ Плевен. Проверките са след подаден сигнал до инспекцията, че в село Петърница се събира този вид растение, но при инспекциите не са установени зелени шипки в наличност.

В село Бъркач са засечени лица, включително деца, които носят в чували по няколко килограма зелена шипка. От тях обаче не е получена информация за кого е събирана шипката.

РИОСВ Плевен отправят призив за съдействие към органите на местната власт за предотвратяване събирането на зелена шипка.

Неузрели шипки се събират с търговска цел, защото са по-тежки в сравнение с по-леките, хубаво узрели, показват наблюденията на инспекторите. Те обаче все още не са подходящи за събиране с лечебна цел, тъй като не съдържат толкова витамини и други полезни вещества, заради които се събират и търсят, поясняват от инспекцията.

Сигнали за нарушения за събиране и изкупуване на зелени шипки могат да се подават на зеления телефон на РИОСВ - Плевен 064 800-831.