РИМ Плевен търси пари за разкопки на кастела Димум
РИМ Плевен търси пари за разкопки на кастела Димум / автор: Люба Нинова
РИМ Плевен търси пари за разкопки на кастела "Димум"
32647
РИМ Плевен търси пари за разкопки на кастела "Димум"
  • РИМ Плевен търси пари за разкопки на кастела "Димум"

РИМ Плевен подготвя проект, с който ще кандидатства за финансиране на разкопките в древния военен кастел "Димум" край Белене. Кандидатстването ще стане по програма за международно сътрудничество в областта на археологията и биоархеологията, разказа д-р Иван Райчев, ръководител на отдел "Природа" на РИМ Плевен, който се занимава с подготовката на проекта.

Програмата се осъществява с помоща на фондацията "Америка за България". Основната й цел е да насърчава международното сътрудничество между учени от Америка и различни държави, особено такива на Балканите. Чрез нея се финансират археологически и биоархеологически изследвания, поясни още д-р Райчев.

До 50 хил. долара за една година могат да бъдат отпуснати по тази програма има обаче много малък процент на съфинансиране, който трябва да бъде осигурен от кандидатите за субсидия. Неговият размер не е фиксиран и тъй като община Белене всяка година отделя по няколко хиляди лева от бюджета си за археологическа работа по Димум, сега тези пари ще бъдат използвани като съфинансиране на проекта, съобщи д-р Иван Райчев.

От РИМ Плевен планират по проекта да работят български и американски учени, а също и студенти от двете държави. За ръководител на проекта от българска страна вече има избран учен и това е археологът Владимир Найденов. Той каза, че ако проекта бъде одобрен, парите ще бъдат използвани за разширяване на проучванията в «Димум» в по-голям сектор.

По този начин ще може да се получи по-ясна представа за цялостната архитектура и периодизацията на обитаване на кастела. Част от сумата ще бъде за консервация на досега разкритото, допълни Владимир Найденов.