РИМ Плевен предлага незабравима нощ в музея
РИМ Плевен предлага незабравима нощ в музея / netinfo

За четвърта поредна година РИМ Плевен ще се присъедини към европейската инициатива "Нощ в музея". Тя ще бъде отбелязана днес от 18.00 до 24.00 часа. Празничната програмата тази година е посветена на 130-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, каза Стефка Григорова, пи ар на музея.

В експозицията ще бъдат представени няколко изложби. От 18.30 до 19.30 часа, на всеки 30 минути, ще се открива по една изложба. Посетителите ще могат да видят даренията, които плевенските граждани са направили на музея от май 2008 до май 2009, а също и изложба на икони от Тревненската школа, наречена "Духовни реликви". В изложбата "Мъжът и жената интимно" ще бъде представено градско бельо. За пръв път посетителите на РИМ Плевен ще могат да видят и живи тарантули, предоставени от Националния  природонаучен музей. Ще има специална експозиция и с лични вещи на Апостола на свободата.

В експозиция "Нова и най-нова истроия" ще бъдат изложени прoтоколни тетрадки, звънец и дневници от Учредителното събрание. В музикалната програма участие ще вземат предимно плевенски изпълнители, но има гости и от Русия. В 21.30 часа, в парка на музея, ще започне и музикалният спектакъл, наречен "Нова България".