РИМ Плевен показва духовни реликви
РИМ Плевен показва духовни реликви / Русенска епархия архив
РИМ Плевен показва духовни реликви
46386
РИМ Плевен показва духовни реликви
  • РИМ Плевен показва духовни реликви

РИМ Плевен подготвя откриването на нова постоянна експозиция, наречена "Духовни реликви". В нея ще бъдат представени над 100 икони, дело на възрожденски иконописци, предимно от тревненската живописна школа. 60 от иконите са дарение на музея от плевенчанина Александър Цанков. Все още не е насрочена дата за откриване на експозицията, тъй като предстои уточняване на технически детайли, поясни още Стефка Григорова.

В експозицията, освен икони, ще бъде показана и църковна утвар. "В процес на търсене сме на стари икони от църквите в Плевенски регион. Проведени са разговори за иконата от църквата в село Садовец, която е спукана и не може да се ползва от свещениците, но може да бъде показана в нашата експозиция", поясни директорът на музея. За първи път пред плевенчани ще бъдат показани и три икони на Николай Павлович, които са уникати и много рядко срещани в България. Ще бъдат представени царски двери от иконостас от края на 19 век и образец на плащеница, също дело на тревненски майстори.

Интересно при тази експозиця ще бъде и озвучаването й с църковнославянски песнопения. Тя ще бъде подредена според каноните на християнската църква и ще се получи едно съчетание от звук, дискретно осветление като в християнски храм и безценни образци на икони, допълни Стефка Григорова. Подробности чуйте от Стефка Григорова в прикачения файл...