Риболовната агенция дари бракониерска риба на бедните
Риболовната агенция дари бракониерска риба на бедните / netinfo

13 бракониерски мрежи с дължина 1 250 метра откри и конфискува Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Ловеч, съобщи директорът на службата д-р Йордан Найденов.

Рибата, с общо тегло 83 кг. е била уловена в язовир “Александър Стамболийски”. Тя е дарена на община Ловеч с уговорката да бъде дадена на бедните за приготвяне на рибена чорба и пържена риба за Никулден. Около 40-50 кг. риба – малки сомчета, шаран и сулка, са били върнати живи обратно във водата.

Сигналът за бракониерските мрежи е бил подаден до шефа на ИАРА – Ловеч, от служител на Българския ловно-рибарски съюз. Освен това бракониерите са били угворили среща с търговци, които да дойдат в местността «Мъгъра» до кантона и да купят рибата. Екипът на риболовната агенция е бил вдигнат под тревога в 03.00 часа миналата нощ.Проверката на язовира е проведена при силна мъгла. Въпреки това екипът е успял за залови 13-те бракониерски мрежи.

Широчината на мрежите е 10 метра, така че, след като се потопят във водата и долният им край стигне дъното, горната част на мрежата е на 15 метра, обясни д-р Йордан Найденов. По този начин мрежата ставала неоткриваема, но с тежка котва и бавен ход на катера екипът на Агенцията е постигнал добри резултати. Битката с бракониерите ще продължи, уверява шефът д-р Йордан Найденов.