Реставрират манастира „Св. Пророк Илия в Тетевен
Реставрират манастира „Св. Пророк Илия в Тетевен / obl.admin.lovech

Със съдействието на заместник-министъра на културата Велислава Кръстева и заместник-областния управител на Ловеч Цецка Димитрова, предстои манастирът „Св. Пророк Илия" да бъде напълно реставриран. След редица срещи и кореспонденция между двете ведомства, сумата от 21 346 лв., необходима за пълното обновяване на иконостаса в църквата, бе преведена на община Тетевен на 20 декември от Министерството на културата.

Историята на строително-ремонтните и художествени дейности по възстановяването на манастира датират от 1998 г. В периода до 2001 г. е извършена реставрация на стенописите, венчилката, кръста, лозницата, както и част от иконите на Апостолския ред. Изработени са и рипиди. През 2009 г. е извършена реставрация на северната половина на иконостаса. В 15-годишния период на реставрация на манастира са извършени подобрения по покривната част, електрическата инсталация и инфраструктурата. С получените сега средства ще бъде довършен иконостасът, иконите и инфраструктурата.

Манастирът - паметник на културата, е изграден в периода XI-XIII век. За него са характерни три периода на дострояване, последният от които през втората половина на XIX век. Обектът е уникален по това, че в него са съхранени етапите на стенописване - факт, който няма аналог в България, а и на Балканския полуостров.