Решението за ОДЗ „Яница е нова сграда за децата
Решението за ОДЗ „Яница е нова сграда за децата / odz.janica

Плануваният от Община Плевен укрепителен ремонт на детското заведение „Яница" в жк „Дружба" няма да реши сериозния проблем с пропадането му от години, сочи заключение на експертна група от общинската администрация и представители на наетата проектантска фирма. Становището се основава на направено проучване от „Геозащита", което беше забавено във времето поради факта, че при сондажа освен пропадъчния льос, върху който е построена сградата, са установени повърхностни и подпочвени води, най-вероятно вследствие на компрометиране на преминаващата вблизост канализация. Това съобщиха от пресцентъра на Община Плевен.

Мнението на експертната група е, че ново цялостно укрепване на зданието и ремонт на канализацията в съседство ще отнеме повече средства, отколкото строителство на ново детско заведение със същия капацитет в района.

ОДЗ „Яница" е построена през далечната 1980 год. върху споменатия пропадъчен льос, без да е изготвонo инженерно-геоложко проучване и без да е достигната здрава почва, което е предпоставка за деформации на сградата, каквито са установени след години.

През 2009 год, също без геоложко проучване, е направено частично укрепване на стойност 170 хил. лв. В резултат на миналогодишните интензивни дъждове деформациите се активизират, което наложи Община Плевен да възложи геоложко проучване и изготвянето на проект за ремонт, включващ инжекционно укрепване на земната основа, цялостна подмяна на ВиК и отоплотителната система и нова вертикална планировка за осигуряване отвеждането на повърхностните води.

Посочените резултати от сондажа и последвалите експертни заключения стопираха проектирането като нецелесъобразно.

Община Плевен вече изготви вариант за настаняване на групите от „Яница" в други детски заведения, както и за осигуряване на работни места на екипа на детското заведение.