Ремонтът на отдел ЕСГРАОН е струвал 120 000 лева
Ремонтът на отдел ЕСГРАОН е струвал 120 000 лева / Дарик Плевен

120 000 лв. e вложила Община Плевен в ремонта на сградата на ЕСГРАОН. Това съобщи градоначалникът Найден Зеленогорски по време на официалното откриване на обекта днес.

Отделът е обособен като самостоятелен обект на първия етаж на ДКЦ 2. През отдел ЕСГРАОН ежедневно преминават между 250 и 500 граждани. Въведено е обслужване на едно гише за гражданите, което отговаря на условията на ЕС. Продължава и цифровизация на документите, която е започнала преди половин година и попълва националната база данни.

Документите в ЕСГРАОН се съхраняват 130 години, обясни Царина Михайлова, ръководител на плевенския клон. "ЕСГРАОН е изворът на информацията. Тук се издават дубликати на акт за раждане, удостоверения за роднински връзки, за постоянен адрес, за починало лице и т.н.", каза още тя.

52 са услугите, които предлага службата сега, като броят им постоянно се увеличава. С въвеждането на обслужване на гражданите на едно гише са въведени и три вида услуги - експресна, бърза и нормална. Обикновената услуга е за 5 работни дни, бързата - за 2, експресната - за 4 часа.