Река Осъм е била замърсена със свински фекалии
Река Осъм е била замърсена със свински фекалии / netinfo

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев е алармирал Гражданска защита за замърсяване на река Осъм в района на Покрития мост на 23 май вечерта. Дежурен екип на Гражданска защита веднага е извършил оглед на района и са взети проби, съобщи инж. Иван Чоканов, директор на службата.

Установено е наличие на миризма от фекалии от свинеферма. Взети са и проби от реката на 10 км от Ловеч в района на Казачево. Установена е същата неприятна миризма. Уведомена е РИОСВ – Плевен, посочи още инж. Чоканов. Той поясни, че няколко дни водата е с данни за наличие на замърсители.

Уведомена е Районната ветеринарно медицинска служба и от там са уточнили, че по течението на реката има две големи свинеферми и една по-малка и че са в района на Троян и Българене. От Община Троян са направили проверка и са констатирали, че изливането на отпадни води не е станало на територията на общината.

Обходен е района край село Българене със специалисти от Гражданска защита при Община Ловеч и е установено, че е възможно от свинеугоителната станция да са тръгнали нечистотиите в реката.

Ще се подготви съвместно писмо на Гражданска защита и Община Ловеч до РИОСВ – Плевен и Районния ветеринарно-медицински център в Ловеч за вземане на съответни мерки, каза инж. Чоканов.

Надяваме се, че РИОСВ – Плевен ще наложи съответните санкции на нарушителя, каза кметът Минчо Казанджиев.