Регионалната преса на 13 юни
Регионалната преса на 13 юни / netinfo
С фестивал на изкуствата ще отбележат рождения ден на Георги Парцалев, съобщава от първата си страница регионалният ежедневник вестник “Посредник”. Община Левски за четвърта поредна година организира двудневни празници, с които почита паметта на великия актьор. На 16 и 17 юни в Левски ще гостуват изявени творци, изпълнители и артисти.

Фотоокото във вестника е запечатало резултатите от акцията на полицията и общинския инспекторат за изчистване на Градската градина от автомобили. Вчера не е имало нито един нарушител. Дали обаче нарушителите ще се отучат да спират в Градската градина, само времето ще покаже.

Петък 13- ти изобщо не притеснява учениците и учителите от Математическата гимназия в Плевен. Точно днес, във врзка с края на учебната година, по-малките ученици от училището ще подредят изложба от рисунките си, не в някоя галерия, а на Старата главна – пред цветната алея.

И един доста забавен материал има в “Посредник “ днес. Озаглавен “От Гарата до Кайлъка за “онова място”. Под “онова място” се разбира тоалетната, за няколко емблематични за града ни обществени тоалетни са писали колегите. Какво точно - четете на страница 5.

Над 4 000 панелни жилища в областта се нуждаят от саниране, проблемът с етажната собственост спъва реализацията на проектите, това каза областният управител на Плевен Цветко Цветков. Темата е водеща за новия брой на всекидневника “Посоки”. Първият по рода си публичен дебат за състоянието на сградния фонд и спешната нужда от саниране на жилищата събра в Плевен вчера представители на държавни и общински институции, фирми, ангажирани с проблема, архитекти и представители на общинските управи.

Наплив на чуждестранни студенти има в Медицинския университет в Плевен, пише още “Посоки”. Близо 160 чуждестранни студенти ще учат от тази година в Медицинския университет. Най-много са студентите от Индия, следва ги групата от Турция, от Япония бъдещите медици ще са 20.

Точно четири години след като в Кнежа бе открит Общинският център за услуги и информация на гражданите, известно като „Услуги на едно гише”, в общината бе сложено началото и на неговото надграждане – още едно заглавие от “Посоки” днес. Надграждането стана с откриването на „Гише на предприемача” - нещо ново за целия регион. Според кмета на общината Симеон Шарабански целта на новата инициатива е чрез това гише да се преодолеят административните бариери пред бизнеса и да се улеснят предприемачите в стопанската им дейност.

„Плевенчани завлечени с жилища "на зелено", е водещото заглавие в новия брой на "BG Север". Измами с имоти, търгувани преди години "на зелено", са завлекли десетки плевенчани. Има хора, които са теглили кредити, за да си платят апартамента, и след като са загубили парите и нямат жилище, са принудени да търсят работа в чужбина. Парадоксалното е, че никой от измамените няма начин да си върне поне част от парите, нито пък да получи жилището, което вече е заплатил. Още подробности – на страница 3.

„Започна сезонът на давенето” е темата на екипната разработка на седмичника. Къде са безопасните места за къпане в летните жеги в регионите, в които се разпространява вестника и замисляме ли се за станалите досадни вече правила, които ни се напомнят всяка година от спасителите, когато влизаме в неохраняем воден басейн, четете на страница 5.

Как така общинската фирма „Тибор” е на загуба, щом търговците плащат по 400 лв. наем за масите, какви са условията на работа в най-посещавания плевенски пазар и на какво се дължат високите цени, недоволните клиенти и ограбените търговци, ще разберете от страницата за бизнес в седмичника.

Страница 11 от седмичника пък е посветена на 50-годишнината от създаването на Плевенския алпийски клуб. Преживейте тръпката на екстремния спорт и чрез откъса от книгата на Руси Дженев „Храмът”.

Още един рожден ден – на знаменития плевенчанин академик Светлин Русев, ще се празнува тези дни. С грандиозна изложба в София, световно известният художник ще отбележи 75-ата си годишнина на 14 юни. За него – на страница 10 в "BG Север".

Голямото интервю тази седмица е с вицепремиера Ивайло Калфин, който бе на посещение в Плевен.

Блиц с чаровната бургазлийка Тони Димитрова часове преди големия финал на „Пей с мен” и впечатляващо точните й прогнози за изхода от състезанието, както и любопитки покрай партньора й Анджело, ще намерите на шарената страница 16.