Регионалната преса на 11 юли
Регионалната преса на 11 юли / netinfo
Подробностите около изпита вчера в Медицинския университет Плевен, придружени от съответната снимка на не особено щастливи кандидат-студенти, посреща читателите на “Посредник” днес. Темата “Осигуряване на клетката с програма за съществуване” от учебния материал за 9 клас помрачи настроението в залите. Иначе конспектът за изпита по биология не е променян вече 11 години. В него влизат 28 въпроса от материала за 8 клас, 31 от 9-ти клас и 29 от учебниците за 10 клас.

Хора от Мечка обвиниха кмета си в тормоз, това разбираме от голямото интервю на Николай Стоянов, председател на Постоянната комисия “Обществен ред и сигурност”, интервюто с него е на стр. 3 във всекидневника. Началото на историята е преди около 2 седмици, има и постъпила жалба, подписана от 9 жители на селото, а се оказва, че подобен на този проблем има и в Бръшляница, Бохот, Николаево и др.

За втория тур на делата срещу Здравната каса пише още “Посредник”. Пет от близо 40 дела, заведени от плевенски общопрактикуващи лекари срещу искането на РЗОК Плевен за възстановяване на неправомерно изплатени пари, за мъртви пациенти, бяха разгледани в четвъртък. Делата са отложени за края на септември. От вестника припомнят, че в началото на годината от РЗОК обявиха, че общопрактикуващи лекари от Плевен са получили близо 80 хил. лв. за обслужване на “мъртви души” и поискаха да ги възстановят с лихвите.

Една от водещите теми на вестник „Посоки” е също за изпита по биология в Медицинския университет. От всекидневника напомнят, че 599 кандидат-медици писаха вчера, 9 мъже и 6 жени се борят за едно място в специалност „Медицина”. Според доц.д-р Георги Николов – ръководител на катедра „Биология” и председател на изпитната комисия, темите не са трудни, но всичко зависи от подготовката на кандидатите.

Пак удължават срока на комисията „Кардам” – този път с месец, от прокуратурата в Плевен поискаха нови експертизи, пише още “Посоки”. Наблюдаващият прокурор по случая Валери Мирчев от окръжната прокуратура в Плевен уточни, че вещи лица ще нищят случая дотогава, докато се прецени, че е изяснена напълно фактологическата страна на случилото се в двата вагона. Прокурор Мирчев съобщи, че е отправил и около 10 допълнителни въпроса по огласената вече основна експертиза по делото – пожаро-техническата.

Табелите в Плевен – правилно изписани, села в общината подвеждат с латинските си наименования, и на тази тема за вчерашната дискусия в Плевен за т.нар. транслитерация на българските имена се спира “Посоки”. Пример за това е табелата на село Любеново, което на латински е написано като Lubenovo, а правилното е Lyubenovo, отбеляза областния управител Цветко Цветков. Грешка има и в надписа на село Милковица. При общините Кнежа и Долна Митрополия пък липсва задължителният вариант на английски език на сайта им в интернет.

„Мъртвец осъден за неплатен ток” е водещото заглавие в броя на "BG Север". За поредицата от недоразумения покрай сметката за електричество на починал преди пет години мъж от село Обнова и неприятностите на неговите наследници, чиито заплати са запорирани, а делата в съда продължават да се водят на негово име, четете днес.

Ако още не сте планирали отпуската си, от екипната разработка на седмичника на страница 5 ще научите кои са най-предпочитаните дестинации това лято и къде в седемте региона, в които се разпространява вестникът, са най-привлекателните и достъпни за джоба места за отдих.

Като допълнение към тази тема са и предложенията от страницата за жената как да отслабнете бързо, здравословно и ефективно, за да изглеждате перфектно в бански на плажа или край басейна.

Ако вместо плаж сте планирали ремонт по време на отпуската, от страница 7 за бизнес ще разберете как вървят цените на строителните материали и как да спестите някой лев от бюджета, предвиден за освежаване на дома ви.

За разтърсващата лична трагедия на една проститутка, която прави отчаяни опити да се измъкне от дъното, но обстоятелствата не й позволяват да има нормалния живот, който иска, можете да разберете от страница 11.

Какво сътвориха общинските съвети през деветте месеца, откакто са избрани, най-интересните им решения, търкания и гафове, четете на страница 4 за политика.

VIP сватба, Нора от „Мюзик айдъл 2” и чудати пернати ви чакат на шарената 16 страница от седмичника.