Разясняват пробното преброяване с обяви
Разясняват пробното преброяване с обяви / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Обяви за предстоящото пробно преброяване на населението и жилищния фонд ще бъдат разпространени на хартиен носител, съобщават от общинската администрация в Плевен. Решението за това е взето на заседание на Общинската преброителна комисия. Обявите ще бъдат разпространени в общинската, областната администрации и на места, които често се посещават от граждани.

Във връзка с предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2011 год., преди това от 1 до 14 септември ще се проведе пробно преброяване. Преброяването по интернет ще бъде активно от 8.00 часа на 1 септември 2010 год. до 8.00 часа на 7 септември 2010 год. за цялата страна. Класическо (пробно) преброяване чрез преброителни карти, осъществявано от преброители, започва в 8.00 часа на 7 септември и ще продължи до 20.00 часа на 14 септември. То ще обхване село Гривица и част от квартал "Сторгозия" в Плевен.

Инициативата ще се проведе и в областите Велико Търново и Стара Загора.

Пробното преброяване цели тестването на системата при максимално натоварване, за да има пълна готовност за същинското преброяване, което ще се проведе през февруари 2011 год., успоредно с преброяването на всички държави членки на ЕС. 57 души ще са преброители по време на пробното преброяване в Плевенска област, има и 15 "резерви". Днес в базата на Националния статистически институт в Сливек ще се проведе обучение на обучителите, а на 25 и 26 август в Плевен ще е същинското обучение на всички преброители за областта.

На адрес: www.nsi.bg/census2010 може да бъде намерена информация за нормативната уредба и методология на преброяването, история на преброяванията в България от 1880 год. до днес, както и връзки към сайта на Евростат относно данните от преброяванията в другите страни-членки на ЕС. Там могат да се намерят отговори на често задавани въпроси.