/ DarikNews.bg
Незаконен обект за производство и търговия с пелети е разкрит в Кнежа. От пет населени места в областта са иззети дърва за огрев, без необходимата маркировка, открити са и шест килограма тютюн без акцизен бандерол. Това показват резултатите от проведената вчера специализирана операция на територията на районните полицейски управления в Плевенска област, съобщават от Областната дирекция на МВР (ОД на МВР). 

Операцията се състоя съвместно между служители на криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция, зонално жандармерийско подразделение – Плевен, представители на Държавни горски стопанства, Българската агенция по безопасност на храните, Регионална инспекция по околната среда и водите и Националната агенция за приходите. Акцент в операцията са малките населени места и ромските махали.

В хода на операцията в землището на град Кнежа е проверен обект, стопанисван от 74-годишна жена, където без необходимите разрешения, се произвеждат и продават пелети. Униформените са открили 67 чувала с готова продукция, необозначена със стикер, складирани летви и дъски, купчини с дървена заготовка за производство на пелети и преса. Установено е, че 31-годишен мъж е работел без сключен трудов договор, липсвало и задължителното фискално устройство. Съставени са констативни протоколи на управителката на обекта с цел по-нататъшни действия за налагане на принудителна административна мярка "запечатване на обекта", добавят от ОД на МВР в Плевен.      

В хода на акцията на територията на община Червен бряг служителите на реда са проверили търговски обекти и частни домове. От четири имота в село Глава и Рупци са иззети общо 9.5 кубика дървен материал – бряст и дъб, без съответното обозначение. Незаконно съхраняван дървен материал е установен и при инспекции, извършени в частни имоти в град Искър, селата Горни Дъбник и Дисевица.

Иззети са общо 23.5 кубика немаркиран дървен материал за огрев. По случаите са образувани бързи производства, казват още от полицията.

На паркинг в областния град полицаите са открили плик с шест килограма тютюн без акцизен бандерол. 

При проверките вчера двама водачи – на 19 и 28 г., са задържани в полицейски арест за шофиране под въздействието на канабис. Те са засечени в Плевен и срещу тях са образувани бързи производства. По време на операцията е засечен трактор без регистрационни табели, управляван от 39-годишен. 

Материалите от установените нарушения са предадени в Районната прокуратура в Плевен.
БТА