Радиожурналистката Божана Димитрова получи почетен медал на Ловеч
Радиожурналистката Божана Димитрова получи почетен медал на Ловеч / DarikNews

Известната от близкото минало радиожурналистка Божана Димитрова бе удостоена с Почетен медал на град Ловеч. Той й бе даден за изключителни заслуги в журналистиката и за особен принос в отбелязването на 25 и 30-годишнините от полета на първия български космонавт генерал - лейтенант Георги Иванов.

Божана Димитрова се срещна с ловчалии на „Юбилеен разговор с Вас" в Клуба на дейците на културата. Журналистката е свързана с Ловеч, където е прекарала детските си години и откъдето е родом нейната майка.

„Ловеч е свързан много плътно с цялата ми професионална кариера. Преките ми репортажи от тук след излитането на Георги Иванов в космоса са повече от зведен миг. Това беше паметен миг, защото в момента, в който Боян Трайков изкрещя в ефир - „Българи, чувате ли, българин лети в космоса, чувате ли, българи!" - следващото включване беше моето от родния дом на космонавта, горе на Стратеш. За мен Ловеч си остава парещ спомен", каза журналистката, която днес води лекции пред студенти. Пред тях тя не пропуска да отблежи статия в един свищовски вестник от 1931 година, в която се казва, че журналистът е един пръв гражданин, водач на другите. И още, че талантът да бъдеш журналист е не само да отразяваш, но и да предвиждаш събитията. Според Божана Димитрова и в миналото, и днес обществото възлага много на тази професия.

За съвременните тенденции в журналистиката известната водеща казва, че при тази динамика и бурни порцеси не може журналистика да остане в бяло и като изолиран остров. Тя е функция на всичко онова, което се случва особено в последното десетилетие. Не трябва обаче да се допуска анонимна журналистика и такава, която да се влачи след победителите.

Стар работещ радиопарат на близо 70 години получи в дар Божана Димитрова. Той й беше даден от местния колекционер Кирил Петров, известен с голямото дарение от радиоапарати, което направи на община Ловеч. Дарената колекция е от 180 радиопарата, а 80 от тях са показани в експозиция на Регионалния ловешки музей.