Работещите с органични разтворители трябва да се отчитат
Работещите с органични разтворители трябва да се отчитат / sxc.hu

Стопанските субекти, извършващи дейности, свързани с употреба на органичен разтворител и/или смеси, съдържащи такъв, трябва да отчетат консумацията им, съобщават от РИОСВ Плевен.

Това е регламентирано чрез две директиви на Европейския съюз за ограничаване емисиите на летливи органични съединения след употребата на органични разтворители. Директивите са въведени в българското законодателство през 2003 г. Сред най-широко разпространените дейности, подлежащи на контрол, са: нанасяне на покрития /грундиране, боядисване, лакиране, отпечатване/, импрегниране, ламиниране, слепване, производство на бои, лепила, мастила, обувки, фармацевтични продукти, извличане на растителни и животински мазнини, обработка на кожи и други.

Операторите, които извършавт такава дейност, са длъжни да представят информация за консумацията и вложените през 2010 г. количества органичен разтворител в срок до 31 март 2011г. Примерен образец, съдържащ всички необходими данни, както и указания за попълването му,  може да бъде намерен на адрес http://riew-pleven.eu/doc/FORM/LOS.doc. Ако консумацията на органичен разтворител превишава праговата стойност, определена за съответния вид дейност, операторът е длъжен да представи План за управление на разтворителите в съответствие с изискванията в същия срок - до края на март тази година.