Р.Петков: ПГ на АБВ ще подкрепи кандидатурата на Бъчварова за шеф на МВР
Р.Петков: ПГ на АБВ ще подкрепи кандидатурата на Бъчварова за шеф на МВР / dariknews.archive

ПГ на АБВ ще подкрепи кандидатурата на Румяна Бъчварова за поста на министър на вътрешните работи, заяви зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков. В дискусионното студио на предаването „Референдум" по БНТ той обаче отправи критики и към начина на номинация на новия вътрешен министър, и към начина, по който поста си напусна досегашния. Петков е на мнение, че Румяна Бъчварова разполага с набор от професионални качества, които я правят добър кандидат за глава на силовото министерство.

„Тя много израсна през последните няколко години. Аз искам да подчертая и нейната водеща роля в този много активен процес на диалог в самото начало на работата на сегашното Народно събрание и стремежа - и на нея, и на другите участници - да се постигне максимално широко разбирателство по политики и решения. Което ни кара да бъдем уверени, че госпожа Бъчварова ще запази този свой стил и като вътрешен министър". Петков подчерта наличието на огромно напрежение в сектора и сериозните предизвикателства, пред които ще се изправи новият министър.

Румен Петков коментира, че сектор „Сигурност" е на прага на хаотичен процес и оцени положително работата на Веселин Вучков. Той обаче посочи, че не е изненадан от решението му. „Той от една година говори за радикални промени и единствения случай, в който си е позволявал да коментира конкретни кадрови промени, това е председателя на ДАНС и главния секретар на МВР". Петков е на мнение, че държавата ни дава усещане на непредсказуемост сред чуждите ни партньори с подобни кадрови похвати по отношение на ключови фигури в сектора.

Няколко са стъпките, които трябва да предприеме държавата ни на този етап, посочи зам.-председателят на АБВ. „Сега сме изправени пред необходимостта да направим сериозна съдебна реформа и на един сериозен дебат по ключови за България законопроекти - за националното разузнаване, за служба „Военна информация", за НСО. Един от нашите системни проблеми е, че ние нямаме гаранция за стиковка на работата в службите, за правилно разпределяне на задачите... Аз се боя, че липсата на ефективност в правилното разпределение и формиране на задачи води до тези проблеми", коментира Румен Петков.

Що се отнася до  позициите - главен секретар на МВР и председател на ДАНС, той е категоричен, че трябва да бъдат проведени дебати и постовете да бъдат заети от хора, които са с достатъчен опит и авторитет в системата и имат морален кредит на доверие и в системата, и в гражданското общество.

"Връщането на доверието в системата е процес, национален, със своите конкретни параметри - гарантиране на стратегията „Полицията в близост до обществото", гарантиране на отговорност и граждански контрол", каза в заключение Румен Петков.