Р. Петков: Решението за догодина е избори 3 в 1
Р. Петков: Решението за догодина е избори 3 в 1 / archive.dariknews

„Държавата беше унизена от президента Плевнелиев със скандала в Пловдив", каза Румен Петков, коментирайки пред журналисти срещата на Росен Плевнелиев с турския вицепремиер Бекир Боздаг през миналата седмица в Пловдив, по случай Рамазан Байрам. На тази среща не бяха допуснати представители на българските медии, но затова пък тя бе отразена от турските им колеги.

„Кой всъщност беше домакина - турският вицепремиер или българският президент. „Очевидно някой от турска страна е бил домакина, след като турските медии останаха, а българските бяха изгонени", каза ексдепутатът.

Според Румен Петков е важно да се знае, кой е определил кръга на участниците и ако това е българският президент, това трябва да е ясно. Обаче, ако това е друг - неформален орган или юридически неопълномощен орган на територията на Република България, това също трябва да е ясно.

„Президентът компрометира институцията генерално и необратимо. Затова решението за догодина е едно - „Избори три в едно" - президентски, парламентарни и за европейски парламент. Нали той подкрепяше протестиращите, той беше за публичност, за директност и за яснота. Защо се крие от българите, какво говори пред събраната маса хора, незнайно по какъв критерий и незнайно от кого. Този човек утре ще председателства националната сигурност на страната", каза Румен Петков.

Петков уточни, че след като президентът компрометира държавността и институцията, която представлява е необходимо да се придаде ново звучене и ново доверие към президентската институция в България.

„И днес вместо да разсъждаваме кой и как, нека да оставим правителството да работи, но да е ясно, че този президент не просто няма доверие сред българските граждани - той обслужва чужди интереси. Чии са те е друг въпрос, но в никакъв случай не са интересите на българската държава и на българското общество", заяви Румен Петков.