Ястреб-кокошкар пуснаха отново на свобода
Ястреб-кокошкар пуснаха отново на свобода / снимка: РИОСВ Плевен

Експерти на РИОСВ Плевен успешно върнаха в природата днес ястреб - кокошкар, съобщават от пресслужбата на инспекцията. Птицата е била намерена от Цветан Стоянов в 9-ти квартал на Плевен. Ястребът нямал счупвания и други наранявания и след възстановяване, птицата е върната в естествената й среда.

РИОСВ Плевен напомня, че ястребът - кокошкар е защитен от Закона за биологичното разнообразие. Всички защитени от този закон видове не трябва да бъдат обезпокоявани, преследвани, улавяни, убивани, препарирани, да не се развалят убежищата и гнездата им. Забранено е още да бъдат вземани от естествената им среда и отглеждани като домашни любимци. Ако бъде намерен защитен вид в безпомощно състояние, трябва да бъде уведомена РИОСВ. Ползата, която ястребите принасят на човека, е доказана - те ловят болните, недъгавите и непълноценните животни. Така спомагат за естествения подбор на дивеча. Те обаче нападат и домашните птици и зайци, като са особено опасни за фазановите стопанства.

Сигналите за намерени защитени видове в безпомощно състояние може да бъдат подавани на зеления телефон на РИОСВ - Плевен 064 806-951 или на дежурния мобилен телефон - 0886 399 054.