Пътната обстановка в страната
Пътната обстановка в страната / archiv.DarikNews

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура".

Пътните настилки в по-голямата част от страната са мокри, на места - заснежени, а по високите и усойни места има заледени участъци, обработени и опесъчени. Пътната настилка на автомагистралите „Люлин" и „Марица" е суха, а на „Хемус" и „Люлин" - мокра. Сняг вали в района на Твърдица.
Затворени са проходите Твърдица - Елена, Етрополе - Златица и Върбишки, Вратник, Троян-Кърнаре, а Дюлински проход е затворен само за товарни автомобили. Затворен за всички моторни превозни средства е пътят Рожен обсерваторията-Лъки и Шипково-Рибарица. Временно за почистване на паднали дървета е затворен пътят Храбрино-Лилково.
Само за товарни автомобили е затворен пътят Батак-Доспат и Бяла-Стара река.
В сила са следните ограничения - забранено е преминаването на моторни превозни средства с обща маса над 10 тона през проходите Шипка и Петрохан, над 20 тона - през Айтоски проход; всички моторни превозни средства да са с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета - през проходите Петрохан, Рожен, Пампорово, Превала, по пътя Батак-Доспат-Сърница, Девин-Михалково, Смолян-Чокмаково, Рудозем-Горна Арда и в района на община Велинград. Товарните автомобили да са с вериги и по пътя Перник-КПП Гюешево, при снеговалеж движението на товарни автомобили задължително се осъществява с вериги в района на Самоков. Все още е забранено преминаването на товарни автомобили по пътя Радко Димитриево-Друмево.