Пътната обстановка и времето в страната
Пътната обстановка и времето в страната / archiv.DarikNews

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура".
Пътните настилки в страната са сухи, на места мокри, заснежени, по високите и усойни места заледени, които се обработват и опесъчават. Автомагистрала „Марица" и „Хемус" са сухи, а автомагистрала "Люлин" и „Тракия" са мокри. Днес за времето от 10.00 до 14.00 часа ще бъде затворено за движение аварийната и активната лента посока София - Пловдив, тунел Траянова врата.
Затворени са проходите Твърдица - Елена, Етрополе - Златица, Върбишки и Троян - Кърнаре, а Вратник и Дюлински за товарни автомобили. Затворен за всички моторни превозни средства е пътят Шипково-Рибарица, Шипка - Бузлуджа и Обсерваторията - до разклона Момчиловци.
В сила са следните ограничения: Забранено е преминаването на моторни превозни средства с обща маса над 10 тона през проходите Шипка и Петрохан, над 20 тона през Айтоски проход.
Всички МПС да са вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през прохода Петрохан, Пампорово, Превала и по пътя Батак-Доспат и Тетевен-Черни Вит. Товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета и по пътя Велинград - Юндола - Аврамово, Велинград - Сърница - Ракитово - Цигов Чарк - Превала, Белово - Юндола, Доспат - Сърница и Девин - Михалково.

Днес времето ще бъде предимно слънчево. Преди обяд от север ще започне увеличение на облачността, но ще остане без валеж. Ще духа слаб, в източна България до умерен, вятър от запад-югозапад. Максимални температури, предимно между 2 и 7°, в София 2-3°.

В петък увеличението на облачността ще обхване цялата страна. На отделни места, главно в северна България ще превали слабо, предимно дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Минималните температури ще са между минус 3 и 2, максималните между 1 и 6°.